Хребет

Болі в м’язах спини низ хребта

Чому болять м’язи спини і як це лікувати

Практично у кожної людини з’являвся біль у м’язах спини. Вона виникає як у людей похилого віку, так і молодих людей. Її поява може бути невинним явищем або свідчити про те, що у людини розвивається серйозне захворювання. Незалежно від того, з яких причин вона з’явилася, людині обов’язково слід здатися лікареві. Своєчасне звернення до фахівця допоможе швидше позбутися болю та зупинити подальше поширення хвороби.

Чому болять м’язи спини

Спина – найбільша частина людського організму. Вона закриває майже всі внутрішні органи, м’язи, суглоби, кістки. І поява болю в ній має насторожити людину. Часто неприємні відчуття викликають інфекційні та запальні процеси, перенапруга, надмірні заняття спортом. Всі ці фактори призводять до того, що м’язи в цій галузі розширюються або зменшуються, структура хребта змінюється.

Больові відчуття в області спини якось охарактеризувати дуже важко. Їхня поява пов’язана з надходженням у м’язи молочної кислоти. Через неї у людини з’являються набряки, болючі відчуття різної інтенсивності.

Лікарі відзначають, що м’язові болі у спині поділяються на кілька типів:

Гострий біль зазвичай з’являється внаслідок розвитку запального процесу, інфекційних захворювань або при хворобах внутрішніх органів.

Пацієнтами виділяється кілька груп болю. Больовий синдром, на їхню думку, буває:

Причини болю у м’язах спини:

  • Розвиток захворювань м’язів спини: сколіоз, остеохондроз, артроз, ревматизм. Всі вони призводять до того, що м’язи перенапружуються, і це викликає у людини дискомфорт. Через хвороби неприємні відчуття з’являються в трапецієподібних і поздовжніх м’язах.
  • Розвиток хвороб у внутрішніх органах. Наприклад, патології в ділянці сечостатевої та серцевої систем, в органах дихання, в шлунку та печінці, в ділянці лопаток, верхній частині спини та грудей.
  • Поширення запальних процесів. Найчастішим захворюванням, що вражає м’язи спини є міозит. Він починається з проникнення в організм інфекції, що руйнує сполучну та м’язову тканину. Через це у людини виникають гнійні новоутворення. Міозит часто виникає через те, що людина спітніла і вийшла на протяг. Часто він проявляється як ускладнення хронічних форм хвороб, локалізованих в органах дихання та легень. Крім цього, він з’являється при травмах і забитих місцях, розвитку ревматизму, глистних інвазій, хвороб в ЦНС, поганої спадковості. При початковій стадії запалення може пройти самостійно. Однак якщо в пізніших стадіях його не лікувати, то у людини можуть посилитися біль, різко підвищити температуру тіла, інфекція перейде на інші області, виникне атрофія м’язів. При якій у людини не з’являється неприємних відчуттів у м’язах, але й їхня рухова активність порушена.
  • Наявність механічних пошкоджень та різних травм у м’язах. Зазвичай вони з’являються у спортсменів після важкої фізичної праці. Через надмірну фізичну активність часто у таких людей виникають розриви, надриви, з’являються запальні процеси в трапецієподібних м’язах, спазми і больові відчуття по всій спині.
  • Перенапруження організму та сидячий спосіб життя. У разі больові відчуття в людини можуть виникнути тоді, що він тривалий час перебував у нерухомому стані і справив якесь дію. До групи ризику входять офісні працівники. Вони постійно перебувають у незручному положенні. Внаслідок цього у них часто виникають м’язові болі на роботі.
  • Часто болять м’язи спини після тренування в осіб, які займаються активним спортом. Сюди входять громадяни, які часто сплавляються на судах та особи, які подорожують з наметами та рюкзаками. Це пов’язано з тим, що м’язи спини при таких навантаженнях стираються, через що з’являються механічні травми, виникають болі в м’язах. Часто механічні травми у дітей. Це з тим, що й кістки відрізняються особливої ​​рухливістю, і вони можуть оцінити свою фізичну силу. Через це батькам потрібно стежити за своїми дітьми для унеможливлення розриву зв’язок.
  • Наявність у людини уроджених патологій. Наприклад, при синдромі короткої ноги у людини деформується хребет, і з’являються патології в кишечнику. Больові відчуття носять ниючий характер, і вони з’являються періодично, але у зв’язку з тим, що патологія стрімко розвивається, болі у людини посилюються.
  • Проведений масаж чи лікувальна гімнастика. Нерідко пацієнти наголошують на тому, що болі в м’язах з’явилися після процедури. Вони можуть виникнути через те, що вона зроблена неправильно. Наприклад, людині призначили розслаблюючу процедуру, а їй надали стимулюючий або точковий вплив. Неприємні відчуття можуть виникнути через те, що під час процедури виникла надмірна напруга м’язів. Причому їх до сеансу розминали, але напруга не була знята. Біль може виникнути тоді, коли людині процедура була протипоказана, а їй її зробили або він не знав, що їй її робити не можна. Часто біль виникає тоді, коли в людини розвиваються хронічні хвороби. Якщо при них йому була зроблена процедура, то через 1-2 години можуть виникнути болі в області спини. Наявність низької кваліфікації у співробітника може призвести до болю. Пам’ятайте, якщо масаж виконаний правильно, то біль після нього не виникне.

Іншими причинами, що викликають біль у м’язах, вважається розвиток у людини особливих анатомічних ознак. Наприклад, сколіоз призводить до порушення симетрії хребта, до розвитку плоскостопості, скорочення нижньої кінцівки, розвитку вродженої асиметрії кісток таза.

Що робити, якщо болять м’язи спини

При розвитку хвороби у пацієнта з’являються не лише болі у м’язах спини, а й наступні патології:

  • порушується постава;
  • знижується рухливість суглобів та хребта. Наприклад, людина неспроможна повністю випрямити свою спину чи повернути голову;
  • знижується загальна чутливість шкіри, у людини німіють та поколюють кінцівки.

Медики відзначають, що хворіти на м’язи спини та хребта можуть через розвиток в організмі людини серйозних хвороб. Найчастіше до розвитку остеохондрозу. Від нього страждає близько 85% населення Землі.

  • хребці;
  • міжхребцеві диски;
  • спинний мозок;
  • стовбури та коріння спинномозкових нервів;
  • вени та артерії;
  • капіляри, зв’язки та м’язи.

Крім цього, остеохондроз розвивається на тлі:

  • спондиліту;
  • хвороби Бехтерєва;
  • артриту;
  • артроз;
  • сколіозу.

Небезпека остеохондрозу в тому, що він призводить до появи дегенеративних уражень та руйнування кісткової тканини, міжхребцевих дисків та суглобових хрящів.

Причини розвитку остеохондрозу такі:

  • спадковість;
  • вживання неправильних продуктів;
  • зайва вага;
  • травми можуть у майбутньому призвести до розвитку серйозних хвороб. При них хребет стає сильно рухливим, защемлюються нервові та спинномозкові коріння, м’які тканини та м’язи, судини;
  • малорухливий спосіб життя;
  • надмірна перенапруга організму фізичною працею;
  • часті стреси.

Виникнення болю в лівій та правій нижній частині лопаток говорить про розвиток міжхребцевої грижі та міжреберної неалгії. Багато пацієнтів змирилися з появою у них слабкого, ниючого, періодичного болю в області спини, і вважають її нормальним. Але це невірно. Важливо вчасно звернутися до фахівця та виявити причину болю.

Локалізація болів

Найчастіше болючі відчуття в області спини з’являються в чітко позначеному місці. Це може бути:

  • Поява болю в трапецієподібному м’язі. Вона найбільш уразлива, тому що її волокна входять у плечі та керують їх рухливістю. Зазвичай, болить найбільший і найширший м’яз спини у митців і танцюристів, які часто її перенапружують. Крім цього, болі в даному м’язі можуть з’явитися через психоемоційні проблеми.
  • Болі в трапецієподібному м’язі виникають навіть після усунення джерела хвороби та супроводжуються головним болем. Для цього болю характерні такі симптоми: людина неспроможна нормально рухати головою, больові відчуття поширюються область плечей і шийний відділ. Вони мають ниючий, постійний характер і найчастіше можуть віддавати в плечовий відділ.
  • Поява неприємних відчуттів у великому ромбоподібному м’язі спини. При цьому болю людина не здатна активно рухати шиєю та плечима. Біль у цій галузі може виникнути через те, що людина не правильно піднімає важкі предмети. Це відбувається через зміщення розташування лопаток та розвитку у людини сутулості.
  • Якщо з’являється біль у м’язах спини зліва, це говорить про розвитку остеохондрозу. Болі при цьому стають ниючими. При них у людини часто паморочиться в голові, порушується зір, з’являються неприємні відчуття у верхніх кінцівках.
  • Якщо болять м’язи на спині вздовж хребта, це говорить про розвитку грижі і сколіозу. Больові відчуття виникають тому нервові коріння здавлюються, і частини хребта змінюють своє звичне становище.
  • Поява шийного остеохондрозу характеризується стисканням вен та артерій, біль з’являється нападами. Вона пекуча і пульсуюча. Локалізується вона в потилиці чи іншій частині голови. Виникають симптоми кисневого голодування: паморочиться в голові, нудить, з’являється мігрень, різко падає зір, знижується чутливість у верхніх кінцівках і плечовому поясі, виникає задишка, знижується активність шийного відділу хребта. Якщо людина перебуває у зрілому віці, вона може раптово втратити свідомість, і якщо хвороба перейшла у хронічну стадію, то з’являється парез і параліч верхніх кінцівок.
  • Поява грудного остеохондрозу характеризується виникненням гострого болю з прострілами, що поступово наростає. Вона локалізується в зоні між ребрами, у лопатках та верхній частині живота. Пацієнта мучить кашель, з’являється ком в горлі, виникають проблеми під час здійснення ковтальних процесів. При нахилах, піднятті верхніх кінцівок – підвищується тиск, і з’являються болючі відчуття в ділянці серця.
  • Поява поперекового остеохондрозу характеризується утворенням болю в ділянці поперекового відділу. Вона раптова із прострілами. Болять м’язи в ділянці попереку та ніг. При цьому віддає в пах та таз. Якщо хребці зростаються, то вона може поменшати або взагалі пропасти. При цьому у пацієнта з’являється відчуття оніміння шкіри, парез та параліч верхніх кінцівок. У чоловіків виникають проблеми з відвідуванням туалету. У жінок порушується менструальний цикл.
  • Поява болю в м’язах спини справа говорить про розвиток: остеохондрозу, радикуліту, сколіозу, міжхребцевих протрузій, туберкульозу та травм хребта, запалень м’язів. Якщо у пацієнта болить у м’язах спини з правого боку, це може свідчити у тому, що у організмі розвиваються хвороби, які порушують структуру внутрішніх органів. Це говорить про розвиток: апендициту, перитоніту, пієлонефриту, панкреатиту, панкреонекрозу, виразки дванадцятипалої кишки, появі каменів у нирках, холециститу, інфаркту, стенокардії, пневмонії, плевриту. Якщо неприємні відчуття з’являються у жінок, це говорить про розвитку вони аднекситу, ендометриту, міоми і кіст.

Діагностика захворювання

М’язовий біль у спині лікується хірургом, травматологом, невропатологом, терапевтом, які проводять точну діагностику та призначають лікування. Спочатку вони оглядають пацієнта та запитують про його скарги.

До додаткових методів діагностики, які використовуються при виявленні у людини симптомів хвороби, належить:

  • Рентгенографія – визначає патології, локалізовані у кістковій системі.
  • МРТ – діагностика – оцінює зону ураження м’язів.
  • Пункція – знаходить паразитарні поразки.
  • За допомогою ЕКГ можна оцінити роботу серцевої системи.

Пацієнту потрібно здати аналіз крові та сечі. З їхньою допомогою можна визначити розвиток запального процесу в організмі.

Лікування


Лікувати біль у м’язах спини можна наступними методами. Усі вони спрямовані на усунення джерела болю:

  • Зняти гострі больові відчуття в проблемній ділянці пацієнту призначають мазі та гелі, що мають анестетик. У цьому випадку підійдуть мазі, до складу яких входить червоний перець. Додатково можна використовувати мазі, до складу яких входить отрута змії.
  • Від міозиту потрібно використовувати нестероїдні та протизапальні препарати. Додатково, лікар може призначити засоби на основі кортикостероїдів. Пам’ятайте, що застосовувати їх слід курсом і тільки відповідно до призначення лікаря.
  • Від грижі міжхребцевого диска використовуються міорелаксанти, які здатні швидко усунути спазми м’язів.
  • Від паразитів можна зробити медикаментозні методи лікування.
  • Від гнійного міозиту пацієнту призначають антибіотичні речовини.


Додатково призначають проведення:

Рекомендується відвідування санаторію, що спеціалізується на лікуванні таких проблем. Додатково призначають процедури психоемоційної корекції такого стану.

Профілактика

Щоб уникнути появи болю в спині, пацієнту потрібно виконувати такі нескладні дії:

  • Тримати правильну поставу під час ходьби та сидінні на стільці. Для того, щоб її зберегти, потрібно встати впритул до стінки і притиснутися до неї потилицею і п’ятами. Це положення слід запам’ятати і зберігати в повсякденному житті.
  • Якщо потрібно довго стояти, то лікарі радять кожні 10 хвилин міняти своє становище, переносячи вагу тіла з однієї ноги на іншу.
  • У випадках коли потрібно довго сидіти, потрібно знімати м’язову втому. Для цього потрібно прогнутися в спині, витягнути руки нагору, вперед і глибоко подихати. Далі слід стати на шкарпетки, підняти руки вгору і добре потягнутися за ними. Такі рухи потрібно виконувати кілька разів на день.
  • Рекомендується висіти подовгу на турніку.
  • Слідкувати за тим, що людина їсть. Потрібно виключити жирну їжу. Краще вживати продукти, багаті на клітковину, вітаміни і мінерали.
  • Одягатися за погодою та уникати протягів та переохолодження.
  • Щодня займатись спортом.
  • Не лежати довго в ліжку. Коротші проміжки відпочинку виключать ймовірність появи атрофії м’язів.

Лікарі радять виконувати як профілактику таку нескладну вправу:

  • Лягти на спину і притиснути до підлоги сідниці.
  • Підняти ноги та зігнути їх під прямим кутом до підлоги.
  • Обережно відводити ноги праворуч і ліворуч.
  • Під час вправи у людини має виникнути відчуття розтягування хребта.

Інша вправа полягає в тому, що людина лягає на спину і піднімає руки та ноги високо вгору. Таке становище утримується кілька хвилин, а потім людина розслабляється. Повторюємо вправу кілька разів.

Поява болю в хребті свідчить про те, що людині потрібно проконсультуватися з фахівцем. Не слід, терпіти біль і думати, що він пройде самостійно, займатися самолікуванням удома. Це може призвести до різкого погіршення загального стану здоров’я, швидкого розвитку недуги та загострення наявних ознак.

Болять м’язи спини вздовж хребта: що робити, лікування, причини м’язового болю

Остеохондроз >> Інше >> М’язові болі у спині

Причин тому безліч, у тому числі втома, неправильне становище тіла, перенапруга після сну чи переохолодження. Біль у м’язах може супроводжуватись хрускотом, спазмами під лопатками.

Обов’язково необхідно звернутися до лікаря та розпочати лікування, інакше захворювання прогресуватиме, ведучи до появи нових симптомів.

Який буває больовий синдром?

Області спини в яких виникають м’язові болі

Лікування м’язових болів у спині потрібно починати тільки після визначення причин та передумов до їх появи. Робиться це на основі аналізів, діагностики, типу болю та місця її локалізації.

Тому розрізняють такі види болю:

  1. періодичні;
  2. Короткочасні;
  3. Постійні;
  4. Слабкі;
  5. Гострі;
  6. Ниючі.

Гострі болі з’являються різко, свідчать розвитку запалень, інфекцій чи серйозних порушень у органах.

Якщо ж біль у м’язах або біль у попереку ниючий, то згодом людина до них звикає, довго не звертається до лікарні. Тим часом, захворювання прогресує, захоплюючи нові відділи спини.

Причини появи болю

Спина є найбільшою частиною тіла людини, оскільки покриває основну частину внутрішніх органів людини, м’язів, суглобів та кісток. Але причини появи дискомфорту можуть бути не в хворобах м’язів або патології кісток, а інфекціях або запаленнях.

Запалення м’язів спини може призвести до м’язових болів.

Навіть перенапруга чи важке фізичне навантаження веде до розширення чи зменшення м’язів, зміни хребетного стовпа.

Тому причини болю криються в:

  • Патологіях хребта , до яких відносять сколіоз, остеохондроз, артроз, ревматизм. Захворювання ведуть до стиску м’язів, що спочатку викликає лише дискомфорт, після болю в трапецієподібних або поздовжніх м’язах;
  • Хвороби внутрішніх органів (патології сечостатевої системи та серця, органів дихання, шлунка та печінки). Зазвичай больовий синдром поширюється на лопатки, спину та верхню частину грудей.
  • Запалення, як міозит . Тоді в організм потрапить інфекція, яка руйнує сполучну та м’язову тканину, формує гнійники та ускладнює рухи;
  • Механічні ушкодження та травми , які зазвичай спостерігаються у спортсменів після перенапруги або важкої фізичної праці. Тоді відбувається розрив, надрив чи запалення трапецієподібних м’язів, поява спазмів та болів у всій спині;
  • Перенапруження або сидячий спосіб життя . Тоді біль найбільш відчутний після початку руху;
  • Вроджені патології, як приклад – коротка нога , яка веде до деформації хребетного стовпа та усунення кісток тазу. Тоді болі можуть бути ниючими, періодичними, але посилюватимуться з розвитком патології.

Рекомендуємо до перегляду:

Як можна лікувати біль?

Чим лікувати м’язовий біль і що робити з інфекцією може сказати лише лікар після низки обстежень, постановки діагнозу та знаходження першопричини.

Нижче в таблиці ми розглянемо можливі варіанти терапії відповідно до причин:

ТерапіяПричина

Мазі зі зігріваючим ефектом, гарячі компреси. Використовують тільки при патологіях хребта, остеохондрозі та за відсутності загострення або запальних процесів.
Прийом відповідних препаратів на кшталт антибіотиків, імуностимуляторів, нейропротекторів. Може бути призначена операція, дієта, прийом знеболювальних засобів та мазей для усунення болю у спині. Хвороби внутрішніх органів
Зміна тренувань, стан спокою, зменшення фізичної праці, апаратні процедури та прийом знеболювальних препаратів. Травми та перенапруга
Призначається комплексне лікування з прийомом антибіотиків, вітамінів, нестероїдних протизапальних засобів та хондопротекторів. Інфекції та запальні процеси
Масаж, прогрівання, фізіотерапія, голкотерапія. Міозити, патології хребта

Діагностика

Відвідування лікарні починають із терапевта, який призначає такі тести:

  1. Загальний аналіз крові та сечі;
  2. цитологічний аналіз;
  3. УЗД;
  4. Рентгенографія та томографія;
  5. Зовнішній огляд;
  6. Гастроскопія.

Фотогалерея:


Збір

аналізу
крові та сечі На основі всіх аналізів виключається

запалення

легенів
, хвороби внутрішніх органів або патологій суглобів. Але для цього потрібно отримати консультацію ортопеда, хірурга, невролога, уролога та гастроентеролога.

Інші причини болю

  • Якщо біль розвивається через перенапруження, то через те, що навантаження на спину розподіляється неправильно і постійно .
  • Згодом це веде до ускладнення проходження кисню, закупорки кровотоку, оніміння та втрати чутливості навіть у руках та шиї.

Спочатку ж напруга та спазми у м’язах спини ззаду виникають для блокування ураженої ділянки, а після приєднується біль.

Найчастіше це відбувається через міжхребцеву грижу, коли защемлюються нерви та нервові коріння.

Іншими причинами вважаються:

  • Синдром короткої ноги із деформацією хребта;
  • Зменшення висоти частини тазу, що відбувається при неправильній позі під час сидіння;
  • Короткі плечі, коли спостерігається перенапруга трапецієподібних м’язів та лопаток;
  • Сутулість, коли біль відчувається в області плечей, шиї та спини;
  • Грецька стопа, коли напруга на хребет під час ходьби розподіляється неправильно.

Але назвати реальну причину зможе лише терапевт після низки обстежень.

Вогнище в трапецієподібному м’язі

Вогнище в трапецієподібному м’язі

Найчастіше больовий синдром розташовується в найширшому крижах відділу, але також проблеми виникають у трапецієподібному м’язі. Вона відповідає за рух плеча та лопаток, тож дискомфорт може відчуватися і там.

Болі в цій частині виникають через перенапругу, переохолодження, сидячу роботу або фізичне навантаження.

Тоді виникають такі симптоми:

  1. Болі на основі черепа, які віддають у вухо;
  2. Підняті плечі, сутулість, порушення у хребетному стовпі;
  3. Пекучий і різкий біль між лопатками та вздовж хребта, особливо при піднятті рук вгору.

Болі в ромбоподібному м’язі

За їх роботу та чутливість відповідають шийні нервові коріння, тому біль може виникати через перенапругу, переохолодження або травми.

  • Але найчастішими причинами вважаються:
  • Остеохондроз;
  • Сколіоз;
  • Артроз.

Фото захворювань:

Остеохондроз
Артроз
Сколіоз

Групи ризику

Найбільш напружені саме м’язи спини та шиї, тому достатньо навантаження або тривалого перебування у сидячому положенні, щоб відчути біль у м’язах.

До групи ризику розвитку спазмів та болю відносять:

  1. Будівельників;
  2. Спортсменів;
  3. Сільськогосподарських працівників;
  4. Вантажників;
  5. Офісних працівників;
  6. Хворих на патології суглобів та хребетного стовпа.

Потрібно розуміти, що гострий біль викликається здавлюванням та блокуванням дрібних м’язів у глибині поздовжніх. Тоді блокуються міжхребцеві диски, спостерігаються болі та затиснення у спині. Але невелика грижа або стискання наростів у хребцях не веде до больового синдрому ніколи.

Як швидко позбутися болю та спазмів у спині?

Якщо ви не знаєте, що робити при появі болю у спині, то нижче ми поговоримо про спеціальну гімнастику, яка швидко вирішує ці проблеми. Направлена ​​терапія на контроль напруги та розслаблення м’язів спини.

Для цього виконуйте такі рекомендації:

  • На вдиху – напружуйтесь, на видиху – розслаблюйтесь;
  • На видиху важливо відчути повне розслаблення тіла та спокій, нормалізувати серцебиття;
  • Намагайтеся максимально напружити хворий м’яз і затриматися в такому стані на 20-30 секунд , далі повільно розслабтеся;
  • Проведіть біль через напружений м’яз, але намагайтеся відчувати задоволення та комфорт;
  • Робіть рухи, що погладжують, шматком льоду на ураженій ділянці. Це розширить кровоносні судини та нормалізує кисневий обмін.

Корисно буде переглянути:

Лікарські препарати для лікування болю

Часто для розслаблення, нормалізації кровообігу та відновлення метаболізму у хворому м’язі використовують зігрівальні мазі. Їх потрібно втирати двічі-тричі на день масажними рухами. Особливо популярний капсаїцин на основі перцю чилі.

  • Для зняття больового синдрому можуть підійти знеболювальні препарати, як Тайленол, Аспірин, Кетанов, препарати з кодеїном.

Якщо ж у пацієнта спостерігаються спазми, гострий та різкий біль, то виписані можуть бути міорелаксанти. Вони обмежують рухи м’язів, сприяють загоєнню.

Список міорелаксантів та їх дія

Ін’єкції стероїдів вважаються сильним протизапальним методом, робляться вони прямо в нервовий корінець для зняття больового синдрому, лікування міозиту та інфекцій.

Профілактика болю

Щоб більше ніколи не зіткнутися з болями у спині та м’язах, необхідно виконувати основні правила профілактики, що включають:

№Опис

1 Не тяжкі фізичні навантаження у вигляді гімнастики, фізкультури або фізіотерапії, щоб зміцнювати м’язи спини
2 Прийом вітамінних комплексів для запобігання руйнуванню тканин і кісток
3 Розподіл навантаження при занятті спортом, ремонті та носінні важких предметів
4 Запобігання переохолодженню, носінню спеціальних корсетів та зігрівальних поясів
5 Використання спеціальних крісел та валиків для спини чи шиї під час роботи за комп’ютером
6 Купівля ортопедичного матраца та подушок, вибір правильної пози для сну
7 Дієта, відмова від шкідливих звичок
8 Проведення щоквартальних оглядів
9 Своєчасне лікування запалень, хронічних хвороб та патологій суглобів
10 Прийом хондопротекторів, антибіотиків та імуностимуляторів

Вправи для зміцнення спини

Якщо м’язи спини постраждали через травму або перенапругу, то відновити їхню діяльність або зняти біль можна за допомогою спеціальних вправ:

  • Вправи на розтяжку покращують рухливість, збільшують відстань між хребцями та знімають біль;
  • Вправи для нижньої частини спини захищають поперек та стегна від ушкоджень, відновлюють положення хребетного стовпа;
  • Аеробні вправи знімають частину навантаження зі спини, розподіляють рідини в хребті та між дисками.

Курс лікування та тренувань потрібно розробити разом із лікарем, який зніме болі у м’язах, покращить роботу опорно-рухового апарату без шкоди для організму.

Підсумки

Так як причини болю в спині або м’язах криються в різних проблемах, захворюваннях, самостійно ставити діагноз або починати лікування не рекомендується.

Це загрожує погіршенням самопочуття, появою нових симптомів і навіть інвалідністю. Особливо це стосується загострення чи прогресування інфекцій , запалень.

Тоді потрібна термінова госпіталізація, прийом протизапальних препаратів або антибіотиків. Але курс терапії призначається лише лікарем, який проводить діагностику та встановлює причину болю у м’язах.

Якщо ж від спазмів і болю в м’язах спини ви страждаєте постійно, раніше вам поставили діагноз остеохондроз, ревматизм або сколіоз, лікування проводите за стандартною схемою.

Цікаве відео:

Від здачі аналізів та консультації терапевта все ж таки не відмовляйтеся для контролю самопочуття. Зазвичай достатньо прийому міорелаксантів, що зігрівають мазей і масажів для повного позбавлення болів у м’язах.

А виконання правил профілактики дозволить уникнути рецидивів та ураження решти відділів хребта. У чому б не крилася причина болю в м’язах, починайте терапію з її пошуку та усунення, а лише потім позбавляйтеся симптомів.

Додати статтю до соціальних мереж:

Виникнення м’язового болю в спині та її лікування

Якщо болять м’язи спини, то не можна залишати цю симптоматику поза увагою, оскільки це може бути ознакою небезпечного захворювання. Необхідно з’ясувати та усунути причину за допомогою сучасних методів лікування.

Причини дискомфорту

Найпоширенішою причиною больових відчуттів є перенапруга м’язів. Це може відбуватися при тяжкому фізичному навантаженні, а також тривалому перебуванні в одній позі. Дискомфорт при цьому найчастіше виникає в області попереку праворуч або ліворуч.

Можливі захворювання

Міозит може спровокувати больову симптоматику у спині. Це захворювання супроводжується запаленням тканин. Подібна патологія виникає при низці провокуючих факторів, до яких належать:

Біль локалізується в шийному та поперековому відділах, зачіпає м’язові волокна вздовж хребта. Дискомфорт посилюється під час пальпації.

Подібний патологічний стан можуть спровокувати захворювання суглобів та міжхребцевих дисків, які пов’язані з дегенеративними процесами у хрящовій тканині. У цьому нервові волокна можуть защемлятися і відбувається м’язовий спазм.

Найчастішим провокатором дискомфорту є остеохондроз. У зону ураження входить найширший і ромбовидний м’язи спини. Біль може бути ниючим і гострим. Посилюється при зміні погодних умов та під час фізичного навантаження.

Захворювання внутрішніх органів можуть провокувати подібний симптом, який проявляється напругою та дискомфортом у м’язах:

  1. Больові відчуття між лопатками можуть свідчити про наявність патологій серця та легень.
  2. Локалізація симптому в грудній ділянці може бути наслідком захворювань органів шлунково-кишкового тракту.
  3. Дискомфорт, що охоплює квадратний м’яз спини, свідчить про гінекологічні патології.

Вроджені аномалії розвитку скелета провокують виникнення больових відчуттів в області трапецієподібних та косих м’язових волокон та інших відділах спини. Сприяють появі подібного симптому патології тазу, у яких відбувається його викривлення. Додатковий фактор – вроджене укорочування ноги. При цьому больова симптоматика є постійною.

Наявність міжхребцевої грижі — найчастіший провокуючий фактор виникнення напруги в довгих м’язах спини. Неприємні відчуття посилюються під час руху. При цьому ниють ноги, поступово втрачається чутливість.

Сколіоз може спричинити виникнення симптому. Викривлення хребта часто провокує поразку найдовшого м’яза спини. Біль вщухає під час сну, але посилюється під час навантаження. Усунення одного хребця щодо іншого може спровокувати дискомфорт у спині.

Додатковою причиною больових відчуттів може бути компресійний перелом.

До кого звернутися та як лікувати?

При виникненні такого симптому необхідно звернутися до хірурга та невролога. Лікар призначить необхідні методи діагностики: МРТ, КТ та ін. Після цього визначить тактику лікування. Для терапії застосовують різні препарати залежно від фактора, що провокує.

Для полегшення больового синдрому призначають нестероїдні протизапальні мазі: Диклофенак, Найз та ін. Вони усувають тяжку симптоматику.

Як допоміжний спосіб лікування застосовують пояс із собачої вовни, який потрібно носити протягом тривалого періоду. Такий засіб усуває спазм, біль та зменшує інтенсивність запалення.

При перевтомі добре допомагають мазі, що розігрівають, що посилюють приплив крові до проблемного м’яза. Однак такі засоби не можна застосовувати за наявності запального процесу.

Швидка допомога при сильному болю

При сильному болю в спині необхідно прийняти зручне становище і постаратися максимально розслабитися, не потрібно робити різких рухів. Неприємні відчуття при цьому будуть ще інтенсивнішими.

Для того, щоб максимально розслабити проблемну зону, можна прийняти теплу ванну з ефірними оліями або морською сіллю. За відсутності запалення слід додати 2 ч. л.

дитячого крему кілька крапель ефірної олії сосни і розтерти область спини. При цьому рекомендується зробити легкий масаж.

Якщо болючі відчуття інтенсивні, можна ввести ін’єкцію Лідокаїну.

Робити це має медичний працівник. А якщо ні, то можна пошкодити нервові закінчення.

Для усунення дискомфорту можна зробити теплий компрес. Для цього рекомендується використовувати глину чи мед. При алергії на продукти бджільництва можна користуватися спиртовим натиранням.

Для полегшення стану слід застосовувати аплікатор Кузнєцова, який прискорює приплив крові до хворого м’яза. Тривалість процедури має перевищувати 10 хвилин. При посиленні болючих відчуттів необхідно звернутися до лікаря.

Профілактика

Як профілактика можна періодично вдаватися до розслаблюючого масажу. Особливо це важливо за інтенсивних тренувань.

Після фізичного навантаження бажано м’яко потягнути м’язи або прийняти розслаблюючу ванну. Це допоможе швидше відновитись.

Для того щоб знизити ризик виникнення інтенсивних больових відчуттів, рекомендується не перебувати протягом тривалого часу в тому самому положенні.

Не слід перенапружувати м’язи при фізичних навантаженнях. Тренування мають бути помірними. Потрібно уникати різких рухів без попередньої підготовки, інакше можна пошкодити м’язову тканину.

Щоб запобігти виникненню симптому, рекомендується вчасно усувати захворювання суглобів та міжхребцевих дисків. При перших ознаках дегенеративних процесів у хрящовій тканині необхідно розпочати прийом хондропротекторів.

При сколіозі показано комплексне лікування із застосуванням сучасних методів мануальної терапії. Не слід запускати патології внутрішніх органів. Лікувальна фізкультура, спрямована на зміцнення м’язів спини та їх подальшу релаксацію, знизить ризик появи болючих відчуттів у різних відділах спини.

Біль у м’язах спини: причини, локалізація та особливості лікування

Дискомфорт, неприємні відчуття, гіпертонус та спазм у м’язах спини для багатьох пацієнтів – буденність. Однак будь-яка неприємна симптоматика виникає з якоїсь причини, може свідчити про серйозні патологічні процеси. Тому важливо встановити, чому болять м’язи спини без причини, без навантажень, і в разі потреби розпочати своєчасне лікування патології.

Дискомфорт, неприємні відчуття, тим більше біль, в організмі без причини виникати що неспроможні.

Гострий чи ниючий біль у м’язах спини завжди є сигналом про протікання будь-якого патологічного процесу.

Однак больова симптоматика справді здатна виникнути без попереднього навантаження, без будь-яких додаткових симптомів. Іноді вона є першою чи єдиною ознакою наявності патології.

Чому виникає біль?

Причини болю у м’язах спини різні. Іноді відносно безпечні, в інших випадках говорять про розвиток тяжкої патології. Основні причини виникнення дискомфорту у м’язах такі:

  • Патології внутрішніх органів, що з м’язами, мають м’язову структуру;
  • Захворювання хребта, під час яких ущемляється нерв;
  • Запальні процеси у хребті;
  • Тривала гіподинамія, в результаті якої розвивається гіпертонус, спазм м’язового корсета;
  • Зайві навантаження під час спортивних тренувань;
  • Травми при навантаженнях, тренуваннях, різноманітних подіях;
  • Вроджені патології – скорочення кінцівок, подібне;
  • Порушення постави;
  • Виконання невідповідного комплексу вправ;
  • Надмірна вага, що надає навантаження на весь опорно-руховий апарат.

Деякі причини є досить серйозними, а захворювання можуть прогресувати. Тому не варто терпіти дискомфорт та займатися самодіагностикою. Краще негайно звернутися до лікаря для встановлення діагнозу, призначення лікування.

Локалізація

Біль у м’язах спини зліва

М’язовий біль у спині ліворуч від хребта нерідко пов’язаний із захворюваннями внутрішніх органів. Це можуть бути хвороби серця, патологічні процеси у лівій легені, лівосторонній туберкульоз, пневмонія, плеврит.

При патологіях селезінки можлива така симптоматика.

Також вліво можуть іррадіювати болі при будь-яких патологіях хребта та запальних процесів у ньому, тому що локалізація болю залежить від того, в якій саме частині спини знаходиться вихід защемленого нервового корінця.

Якщо болить найширший м’яз спини зліва, це також може говорити про порушення постави, вроджені патології (укорочена кінцівка), сколіоз з лівим викривленням. Часто причиною навантаження (у спортсменів), травми м’язового каркаса.

Біль у м’язах спини праворуч

М’язовий біль у спині праворуч від хребта може розвиватися з таких причин:

  1. Патологічні процеси у правій легені, бронсі;
  2. Патологічні процеси, захворювання печінки;
  3. Захворювання правої нирки;
  4. Хвороби хребта, у яких ущемлені нерви іррадіюють у праву частину спини;
  5. Порушення постави, сколіоз, викривлення хребта праворуч;
  6. Уроджені патології.

Якщо болить найширший м’яз спини праворуч, то, як і з лівої локалізацією болю, причина криється в травмах, надмірних навантаженнях на м’язовий каркас.

Також асиметричні неприємні відчуття у м’язах можуть бути пов’язані з тривалим перебуванням у незручній позі протягом робочого дня.

Іноді болить м’яз на спині праворуч від хребта у правшої при незручній позі при листі або незручному положенні на столі комп’ютерної миші.

Біль у м’язах вздовж усього хребта

Причини болю м’язів спини вздовж хребта криються у захворюваннях самого хребта. Їх можуть викликати такі патології:

  • Остеохондроз – процес зношування міжхребцевих дисків, під час якого хребці зближуються, а м’язи входять у стан гіпертонусу, намагаючись зберегти їх нормальне становище;
  • Викривлення хребта, порушення постави, в результаті якого певні міжхребцеві диски піддаються надмірному навантаженню, м’язи реагують тим самим способом, що при остеохондрозі;
  • Протрузії, грижі міжхребцевих дисків, які ведуть до компресії нервової тканини, звідки біль;
  • Запалення сідничного нерва, його защемлення, внаслідок яких іррадіація болю відбувається по м’язах уздовж усього хребта;
  • Травми, тріщини хребетного стовпа, у яких все навантаження з утримання стабільності опорно-рухового апарату посідає м’язовий корсет.

Можуть бути запалення самих м’язів, що виникають в результаті переохолодження, впливу протягу.

Діагностика

Грамотне лікування м’язового болю в спині можливе лише після встановлення точного достовірного діагнозу. Зробити це може лише кваліфікований спеціаліст. У ході діагностики застосовуються такі методи:

  1. Збір анамнезу, аналіз симптомів, під час яких лікар встановлює можливі патології;
  2. Мануальний огляд – фахівець визначає локалізацію болю, проводить перевірку рефлексів, чутливості для визначення ступеня залучення нервової тканини;
  3. Електронейрограма з метою оцінки стану нервової тканини;
  4. Рентген для оцінки стану хребта;
  5. ЕКГ, УЗД серця для виключення серцевої патології;
  6. Флюорографія для виключення проблем з легенями;
  7. УЗД органів черевної порожнини, нирок для виключення проблем із внутрішніми органами;
  8. Гастроскопія для виключення проблем із шлунком.

МРТ, КТ – найбільш інформативні, складні методи, досить дорогі і призначаються лише за неможливості поставити діагноз інакше.

Лікування

Призначати лікування повинен лікар, залежно від діагностованої причини патології. Зняти сильний біль у м’язах добре допомагають нестероїдні протизапальні препарати.

При сильних болях вони ін’єкційно вводяться в індивідуальних дозах (Диклофенак) або приймаються перорально по 1 таблетці (Ортофен, Німесулід, Ібупрофен).

Якщо вони виявилися малоефективними, допоможуть анальгетики, але вони мають багато побічних ефектів, протипоказань.

Середній та слабкій інтенсивності дискомфорт допомагають прибрати НПЗЗ-мазі (Діклофенак, Вольтарен, Найз). Наносите їх на уражене місце 2-3 рази на день.

При хребетних патологіях, загостренні хронічних захворювань хребта подальше лікування ведеться так само – нестероїдними протизапальними препаратами, курсом до 14 днів. Поєднують нанесення мазі 3-4 рази на добу та таблеток 2-3 штуки на день. Доповнюється методика курсами професійного масажу, ЛФК, фізіотерапією.

При напрузі м’язів спини допомагає короткий курс мазей, що зігрівають (Перцівка, Тигровий бальзам). Зігріваючий ефект допомагає зняти напругу, гіпертонус, спазм. Це зменшує біль, відновлює рухливість.

Якщо ж м’язи тягне через проблеми з внутрішніми органами, то лікування специфічне повинно проводитися лікарем-фахівцем:

  • Флебологом, хірургом, терапевтом при проблемах з легенями;
  • Кардіолог при проблемах із серцем;
  • урологом/нефрологом при захворюваннях нирок;
  • Терапевтом при захворюванні печінки;
  • Патології хребта лікує вертебролог, невропатолог чи хірург тощо.

Не можна найматися самолікуванням і просто усунути болі. Необхідно усунути їхню причину, а зробити це може лише лікар.

Профілактика

Запобігти появі болю допоможуть такі методи:

  1. Перерви на 5 хвилин гімнастики після кожні 60 хвилин сидячої роботи;
  2. Налаштування відповідної висоти стільця у співвідношенні зі столом;
  3. Сон на ортопедичному матраці, подушках;
  4. Прийом полівітамінних комплексів для нормального живлення тканин;
  5. Уникнення переохолодження;
  6. Нормування тренувань;
  7. Контроль ваги.

Ці методи дозволять підтримувати нормальний стан спини.

Висновок

Болі в м’язах здатні вплинути на якість життя. Вони заважають вести нормальну діяльність, впливають на продуктивність робочого процесу.

А також можуть бути свідченням важкого патологічного процесу, здатного загрожувати здоров’ю та навіть життю. Тому не слід терпіти такий «нешкідливий» симптом.

І якщо об’єктивних причин симптоматики немає, краще звернутися до лікаря.

Біль у м’язах спини: як зняти м’язовий біль у спині та хребті, які бувають мазі та препарати, лікувальна гімнастика у Києві

Біль у м’язах спини з’являється після надмірних фізичних навантажень, тривалого перебування у незручній позі під час роботи за комп’ютером, водіння автомобіля тощо).

Болі у м’язах спини вздовж хребта можуть виникнути внаслідок запалення м’язів, дегенерації міжхребцевих дисків, викривлення хребетного стовпа. Якщо виникає м’язовий біль у спині ліворуч від хребта, слід виключити інфаркт міокарда.

М’язовий біль у спині праворуч від хребта виникає після підняття тяжкості.

Лікарі Юсупівської лікарні виявляють причину болю у м’язах спини за допомогою сучасних діагностичних методів. Потім проводять комплексне лікування захворювання, яке спричинило больовий синдром. Терапію м’язового болю проводять за допомогою новітніх лікарських препаратів, які призначають у вигляді таблеток, порошків, ін’єкцій, мазей та гелів.

Коли виникає біль у поперековому, грудному або шийному відділі хребта, реабілітологи застосовують фізіотерапевтичне лікування, щадні техніки мануальної терапії, проводять сеанси акупунктури.

Старший інструктор-методист ЛФК кожному пацієнту індивідуально підбирає гімнастичні вправи, які знімають спазм м’язів та зміцнюють м’язовий корсет.

Причини болю у спині

Біль у спині зазнає 90% людей. Вчасно не вилікуваний гострий біль переходить у хронічний.

Найчастіше біль у м’язах спини виникає при викривленні хребта та нерівномірності навантажень через неправильну поставу, малу рухову активність.

М’язові болі в спині в області лопаток можуть бути наслідком травм, різноманітних захворювань опорно-рухової системи та внутрішніх органів.

Розрізняють такі основні причини болю у м’язах спини:

  • захворювання хребта (остеохондроз, хвороба Бехтерева, або анкілозуючий спондилоартрит, остеомієліт, грижа міжхребцевого диска);
  • хвороби м’язів спини (фіброміалгія, міофасціальний синдром);
  • травма грудної клітки.

Лікарі Юсупівської лікарні спочатку визначають причину болю у м’язах спини, а потім проводять лікування. У важких випадках професори та лікарі вищої категорії обговорюють захворювання на засіданні експертної ради. Провідні неврологи, кардіологи, вертебрологи, нефрологи приймають колегіальне рішення щодо тактики ведення пацієнта з болем у м’язах спини.

Як зняти біль у м’язах спини

Для усунення гострого болю в м’язах спини лікарі Юсуповської лікарні застосовують найбільш ефективні лікарські препарати, зареєстровані в. Вони мають мінімальний спектр побічних ефектів. Для зняття запального процесу, зниження температури та знеболювання призначають аналгетики. Ефективно знімають м’язовий біль у спині нестероїдні протизапальні засоби:

  • ібупрофен;
  • диклофенак;
  • індометацин;
  • напроксен та інші препарати.

Дуже сильний біль у м’язах спини наркотичними анальгетиками. Широко використовують міорелаксанти для зняття м’язових болів у спині (мідокалм, сирдалуд, баклофен). Вітаміни групи B сприятливо впливають на нервові клітини, знімають запалення. За наявності больового синдрому застосовують мазь від м’язового болю у спині (фіналгон, капсикам).

Немедикаментозні методи усунення болю в спині

Носивши фіксуючий пояс або комір, постільний режим необхідний при болях у м’язах спини після отримання травм або перенесення операцій.

Черезшкірна електронейростимуляція рахунок електричних імпульсів «перехоплює» больовий сигнал від рецепторів хворих органів до мозку. При м’язовому болі в спині фахівці клініки реабілітації виконують акупунктуру в біологічні точки на шкірі.

Електроакупунктура полягає у впливі уривчастими електричними імпульсами через акупунктурні голки.

Фізіотерапевти призначають процедури, що полегшують біль та знімають спазм м’язів спини. Лікарський електрофорез ґрунтується на введенні в організм лікарських речовин за допомогою малих електричних імпульсів.

Таке лікування допомагає зняти біль у спині надовго, оскільки засвоєні за допомогою електроструму знеболювальні та протизапальні засоби, вітаміни триваліше діють на організм. Фонофорез є одним із альтернативних способів введення ліків шляхом впливу ультразвуку.

Знеболюючий препарат всмоктується в капіляри, завдяки чому впливає більш ефективно та цілеспрямовано.

Лазерна терапія (використання світлових пучків інфрачервоного, червоного та ультрафіолетового спектрів) приносить полегшення від болю, знімає набряклість та запалення. Лазеротерапія сприяє зняттю м’язового спазму та болю при багатьох захворюваннях хребта, що викликають біль у спині:

  • остеохондрозі;
  • артроз;
  • сколіоз;
  • міжхребцевої грижі.

Магнітна терапія корисна при багатьох захворюваннях організму. Низькочастотне магнітне поле впливає на клітинному рівні, внаслідок чого купірується больовий синдром і запалення, відновлюється рухливість, знижується набряклість м’язів.

Фізична реабілітація при болях у спині

При м’язових болях у спині реабілітологи Юсупівської лікарні широко застосовують лікувальну фізкультуру, кінезіотейпування, різні види масажу. Ці методи застосовують при лікуванні м’язового болю, який виникає через хвороби хребта та м’язів спини. Вони є добрим засобом реабілітації після травм.

Самостійний вибір фізичних вправ та його неправильне виконання можуть сильно нашкодити пацієнту. Подібне лікування призначають реабілітологи. Заняття лікувальною фізкультурою відбуваються під керівництвом старшого інструктора-методиста ЛФК.

Уколи від болю у м’язах спини

При гострому м’язовому болю лікарі Юсупівської лікарні призначають внутрішньом’язові, внутрішньовенні та ін’єкції знеболювальних препаратів, що виконуються у вигляді блокад. Неврологи Юсупівської лікарні досконало володіють технікою блокад.

У тригерні точки виробляються новокаїнові та лідокаїнові ін’єкції. Вони сприяють розслабленню та відновленню тонусу м’язів спини.

При виконанні паравертебральної блокади препарат вводять по нижньому краю ребра в точки, розташовані біля хребта.

Знеболюючі препарати вводять через катетер у міжхребцевий простір. Усі види ін’єкцій при болях у спині якісно виконують спеціалісти клініки реабілітації.

Зателефонувавши Юсупівській лікарні, ви можете пройти за прийнятною ціною лікування болю в м’язах спини.

Вам запропонують спеціальну програму реабілітації, завдяки якій можна отримати всі необхідні процедури та заощадити гроші.


Григорій Олегович Гревцев

  • МКБ-10 (Міжнародна класифікація хвороб)
  • Юсупівська лікарня
  • Бадалян Л. О. Невропатологія. – М.: Просвітництво, 1982. – С.307-308.
  • Боголюбов, Медична реабілітація (керівництво, 3 томи). // Київ – Перм. – 1998.
  • Попов С. Н. Фізична реабілітація. 2005. – С.608.

*Інформація на сайті має виключно ознайомлювальний характер. Усі матеріали та ціни, розміщені на сайті, не є публічною офертою, яка визначається положеннями ст. 437 ЦК України. Для отримання точної інформації зверніться до співробітників клініки або відвідайте нашу клініку.

Що робити, якщо болять м’язи спини та хребта?

Тімінко Олена Вікторівна Оновлено: 13 січня 2019

  • Біль у м’язах спини досить поширена патологія, з нею доводилося стикатися багатьом літнім людям (80%).
  • Останнім часом патологія все частіше зустрічається серед молоді, характер болю часто відрізняється, причини її розвитку різні.
  • Багато залежить від захворювання, залежно від цього призначається лікування та профілактика.
  • У деяких випадках (на тлі сильних фізичних навантажень) больовий синдром не становить небезпеки.
  • Варто відзначити, що будь-якому віці дуже важливо прислухатися до власних відчуттів, ігнорувати біль, навіть якщо він виникає рідко, не слід, з появою тривожної симптоматики слід негайно звертатися за медичною допомогою.

За яких хвороб з’являється біль у м’язах спини вздовж хребта?

Причин виникнення болю в спині вздовж хребта дуже багато, найчастіше вони розвиваються на тлі хвороб хребта , ураження нервів даної ділянки, при деяких захворюваннях біль може лише іррадіювати у спину.

Поразки хребетного стовпа

Однією з найпоширеніших причин больового синдрому вважається стискання нервових відростків, яке виникає внаслідок уражень хребетного стовпа. Патологія може супроводжуватися усуненням його структур або сегментів (ротація хребців, листез, сколіози, грижі).

Больовий синдром може також розвиватися через остехондроз, остеоартроз тощо. Міалгічні прояви пов’язані з тривалим перебуванням у спазаговірному стані в зоні патологічного процесу. Організм намагається компенсувати подразнення та здавлювання нервових закінчень, що проявляється в обмеженні рухливості ураженої ділянки.

М’язи внаслідок перенапруги перевтомлюються, на тлі цього розвивається больовий синдром. Яскрава клінічна картина спостерігається при радикулопатіях, стійкість і сила спазмів м’язів настільки висока, що в деяких випадках потрібно прийом міорелаксантів.

Інші поширені причини болю в спині :

  1. Остеохондроз – дегенеративне захворювання, що супроводжується втратою еластичності та руйнуванням міжхребцевих дисків. Патологія може вражати шийний, грудний, поперековий відділи хребта, від локалізації ураження залежить характер болю.
  2. Викривлення та порушення функціонування хребта (лордоз, кіфоз, сколіоз та інші) – такі ураження часто ведуть до розвитку інших хвороб.
  3. Протрузії хребетного стовпа , грижі, виникають на тлі інших хвороб, наприклад, остеохондрозу, захворювання призводить до зміни положення хребців, у результаті виникають біль та інші порушення.
  4. Запальні процеси сідничного нерва , нервових закінчень різних відділів хребта. Часто зустрічаються запалення сідничного нерва, радикуліт, простріли.
  5. Переломи та травмування хребетного стовпа , дестабілізація хребців – випадок дуже небезпечний, оскільки травми можуть супроводжуватися ушкодженнями спинного мозку та розташованих уздовж хребта нервових закінчень.

Відео: «Причини гострого болю в попереку»

Аномалії будови

Через аномальну будову деякі групи м’язів можуть перебувати у стані безперервної перенапруги, больовий синдром відрізняється стійкістю та інтенсивністю.

Різновиди аномалій :

  • дисплазії суглобів (тазостегнові в першу чергу);
  • одностороннє зниження висоти тазу;
  • укорочення нижньої кінцівки;
  • “Грецька ступня”.

Аномальним розвитком вважається також укорочування плеча , зменшення довжини стопи щодо показників зростання та інші. Біль може виникати також внаслідок запалень та травм, характер відчуттів залежить від типу ураження.

Характер болю

Болі в м’язах відрізняються за частотою частоти виникнення, тривалості, силі, локалізації, етіології. Останній пункт говорить про те, які причини больового синдрому. Вони можуть бути пов’язані з патологією хребта.

По частоті виділяють такі різновиди :

  • епізодичні напади;
  • періодично повторювані;
  • хронічні.

За силою відчуттів біль може бути слабким або інтенсивним.

Характер болю при запальних процесах та травмах :

  • Безперервні болі ниючого характеру можуть бути симптомом міозиту – звичайного запалення м’язів, що виникає внаслідок переохолодження. Подібні відчуття на межі між болем і свербінням (у міжлопатковій ділянці) можуть говорити про прогресуюче перебіг остеохондрозу.
  • Відчуття «затікання» комірної зони або легке оніміння попереку, що супроводжується болем, може з’являтися при тривалому знаходженні в сидячому положенні. Найчастіше такі симптоми виявляються у офісних співробітників, які змушені довго сидіти комп’ютером.
  • Розриви та забиті місця провокують крововилив у м’язи, в результаті утворюється хвороблива гематома, відчуття можуть бути досить інтенсивними. Розтягування також призводять до травмування навколишніх тканин і м’язів у тому числі. Болять м’язи спини і внаслідок постійного та тривалого стискання (ношення сумок на одному плечі або важких рюкзаків).
  • Тяжкі фізичні навантаження призводять до перевтоми м’язів, що виникло в результаті скупчення молочної кислоти в них. Больовий синдром може супроводжуватися незначними судомами, він зникає за кілька діб, потреба у лікуванні відсутня.

Характер болю та захворювання :

  • сильна – радикуліти, міжхребцеві грижі, остеохондроз;
  • гостра – зміщення дисків хребта, різкі рухи, падіння, ниркова колька, захворювання сечостатевої системи, хвороби легень;
  • ниюча – запальні процеси в поперекових м’язах, міозит;
  • хронічна – спондильоз, хвороба Бехтерева, порушення обмінних процесів, онкологічні захворювання, остеомієліт;
  • біль, що віддає в праву або ліву ногу – запалення сідничного нерва.

Інші причини

Менш поширені причини болю в хребті :

  • пухлини у ураженій зоні – патологія зустрічається досить рідко, ймовірність виникнення не виключена.
  • хвороби шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи – больовий синдром може іррадіювати в спину, часто вони локалізуються внизу спини, в зоні попереку;
  • вагітність; гінекологічні захворювання;
  • вроджені дефекти хребта (зайві або відсутні поперекові хребці);
  • спондилолістез та спондилоліз;
  • хвороба Бехтерєва;
  • остеопороз буває причиною болів у хребті у жінок (під час місячних) та у людей похилого віку;
  • інфекційні ураження хребетного стовпа;
  • туберкульоз;
  • захворювання простати, каміння у сечовому міхурі, інфікування сечівників;
  • наслідок психосоматичних реакцій.

Супутні симптоми

Симптоматика при різних захворюваннях відрізняється, це може бути висока температура, біль у різних частинах тіла і т.д.

Усунення болю в м’язах спини вздовж хребта

Лікування болючого синдрому проводиться за призначенням хірурга, нейрохірурга, невропатолога, терапія призначається тільки після проведення діагностики. Позбутися больового синдрому можна терапевтичними та хірургічними методами, у складних випадках, коли препарати безсилі, проводиться хірургічне втручання.

Препарати

Одним з популярних методів лікування вважаються блокади, найчастіше призначаються такі препарати :

  • новокаїн – анестетик мінімально навантажує систему, що виводить, може супроводжуватися алергічними реакціями, досить слабкий;
  • лідокаїн – відрізняються стійким знеболюючим ефектом, єдиний недолік – метаболізація печінкою;
  • мезокаїн – по дії схожий з лідокаїном, має більш виражені анестезуючі властивості, доступний і низькоалергенний;
  • прилокаїн – відрізняється найменшою токсичністю, тривалість дії аналогічна;
  • карбокаїн – тривала анестезуюча дія, до недоліків можна віднести токсичність, низьку швидкість виведення;
  • маркаїн – високотоксичний, тривалість дії може досягати 16 годин, потрібен лікарський контроль.

Лікування болю у хребті передбачає також прийом протизапальних препаратів, стероїдів : гідрокортизон, дексаметозон, кеналог.

У межах терапії проводиться також вітамінотерапія, найчастіше призначаються вітаміни групи У.

Хірургічне лікування

Хірургічне втручання проводиться при нестабільності хребта , що загрожує зміщенням хребців та травматизацією спинного мозку на тлі патологій цілісності хребетного стовпа. Найчастіше призначається при травмах, прогресуючих патологіях кісткових та хрящових тканин.

Вправи, лфк, масаж

ЛФК є важливою частиною лікування відновної терапії, вона спрямована на збереження амплітуди рухів, а також у мінімізації негативних наслідків уражень хребта.

При ранкових болях і гіподинамії рекомендовані прості вправи розминки, при сколіозах і деформуючих процесах передбачений індивідуальний підбір комплексу в поєднанні з масажем.

При травмах та дегенеративних порушеннях починати слід із простих вправ.

Простий комплекс вправ :

  1. лежачи на спині згинати та розгинати руки в ліктях, ноги в колінах зі ковзанням п’яти;
  2. згинання рук у плечі (почергове підняття рук вгору), одна нога зігнута, інша розігнута в коліні та горизонтальній площині, її необхідно відвести убік і повернути назад;
  3. у положенні лежачи зігнуту в коліні ногу підтягнути до грудей, ліктями рук почергово малювати у повітрі кола.

Паралельно гімнастиці рекомендовано тренування діафрагмового дихання.

Відео: «Вправи при болях у спині вздовж хребта»

Лікування в домашніх умовах чи народними засобами

Найбільш ефективні способи лікування болю в домашніх умовах :

  • носіння вимоченого в соляному розчині вовняного пояса – 2 ст. л. солі розбавити за 1 л. води, помістити тканину на 40 хв. у розчин, висушити, носити тиждень;
  • капустяний компрес – змішати розтоплений на водяній бані мед і оцет у рівних пропорціях, нанести на капустяний лист, зафіксувавши вовняною тканиною прикласти до ураженої ділянки на годину, іноді на всю ніч;
  • пропущені через м’ясорубку корінь і листя хрону змішати з|із| камфорним маслом|мастилом|, суміш покласти на хустку з бавовни, компрес зафіксувати на ураженій ділянці, зверху покласти грілку, зняти через 2-3 хв., накласти листя хрону, тримати 15 хв.

Висновок

  • Біль у спині – небезпечний симптом, який може виникати на тлі різних захворювань, поставити точний діагноз може тільки лікар.
  • При лікуванні використовуються знеболювальні та протизапальні препарати, у поодиноких випадках показано хірургічне втручання.
  • В рамках відновлювальної терапії часто використовується лікувальна фізкультура, комплекс вправ підбирає лікар, деякі пацієнти для покращення стану використовують народні рецепти.

Тест! Чи є у вас артроз?

Це корисно! Перевірте здоров’я колін

Відео журнал про лікування спини та суглобів

Увага. Ми регулярно додаємо цікаві ролики… Обов’язково знайдете щось для себе!

  1. ЗАПИШІТЬСЯ НА ПРИЙОМ ДО ЛІКАРА
  2. У каталозі 13 фахівців, які допоможуть вирішити проблему з хворою спиною та суглобами, залиште заявку і ми зв’яжемося з вами найближчим часом
  3. Вибрати артролога

Related posts

Leave a Comment